Charmiga Stampe

Det är så fantastiskt roligt att fotografera fölungar, men det finns stor risk eller det är typ helt säkert att 99% av bilderna är liknande dom nedanför. Att få en fin stillabild där fölet står perfekt är helt omöjligt, eller nästan i alla fall. Jag var såååå nära att få en sån sjukt bra bild på Stampe, när han stog rätt och sträckte ut halsen i en fin båge med öronen framåt. Men preciiis när jag klickar bilden vänder han bort huvudet. Jag försöker då vissla på honom men istället för att bara kolla på mig då så går han fram till mig och vill bli kliad.... 

Men det är väl detta som är charmen med att fota hästar, man har bara ett ögonblick på sig att få den perfekta bilden och då måste allt stämma. 

Min kamera har dock dummat sig lite det senaste med autofokusen, den vill inte fokusera rätt så typ alla bilder jag tog denna gången blev suddiga. Verkligen jättetråkigt för det var många suddiga som skulle ha blivit bra, men man kan ju inte fylla hela datorn med fölbilder heller. Måste skaffa mig en extern hårddisk eller nått liknande, är bara så rädd att den ska gå sönder så alla bilder försvinner. Just nu snor jag utrymme på pappas NAS, men att ladda över blder till den tar så lång tid, det kanske finns något megastort minneskort på typ 1-2TB då hade jag blivit glad, känns inte som dem går sönder så lätt.



//Matilda
 
 

Torsdagslektion 21/5

Hej

I torsdags hade jag min bästa lektion på hela detta året, Corre med Ninja var inte riktigt med på samma noter i början men fick till det bra på slutet och samma med Isabella med Benno. 
Miranda fick även låtsas vara en haflinger för hon fick låna ett haflingershabrak. 

Jag var inställd från början att idag ska det gå bra, och Miranda var verkligen med mig! Även om hon skulle bli jobbig och hetsig skulle jag jobba igenom det och få henne lugn och mjuk igen. Men hon blev inte studsig och hetsade iväg mer än två små gånger, hon var nästan lite slö i början så jag fick driva på. Men det är bara bra med henne för då kommer man till mycket bättre ridning med massa drivning och ben och typ ingen hand förutom ett lätt stöd som de ska vara. Jag red utan stigbylar nästan hela passet och fick en sån fin känsla. Dom två små gånger som hon försökte studsa iväg gasade jag bara på mer framåt och sen samlade upp, då blev hon jättefin igen. Idag har jag träningsvärk i mage, rygg och ljumskar. 


//Matilda
 

SE UPP FÖR KVARKA!!

Hej alla som besöker Stall Liori!

I Västra Götaland är det på flera ställen konstaterad kvarka, samt på flera ställen misstänkt kvarka. Vi vill självklart inte ha detta till oss och våra hästar. Vi ber alla som rör sig i olika stall eller med andra hästar, iakkta försiktighet!

Smitta sker främst vid direktkontakt mellan hästar, men smittar väldigt lätt via inredning, utrustning och människor som vistats i stall med sjuka hästar, om de inte har bytt kläder, skor, hjälm, väst och desinfekterat sig.
Från smitta till sjukdom räknar man med 3-14 dagar. Tillfrisknande hästar kan utsöndra bakterier ytterligare 2-3 veckor, ibland ännu längre. 

Vi vill inte att utomstående hästar ska besöka oss alls om ni inte tagit kontakt med Linda först! 0736 71 07 39.

OCH om ni har varit i ett annat stall ska ALLA kläder tvättas, ridskor, hjälm och väst ska desinfekteras innan ni kommer hit! 
Hjälm och väst finns också att låna hos oss!

Vill ni läsa mer om kvarka finns det bra information på SVA:s hemsida: http://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar/kvarka 

Tack för förståelse och visad hänsyn!
Linda Stångberg, Stall Liori

 

Massa nya fölbilder



//Matilda
 

Hoppning bilder



//Matilda

Visningskurs för Börje

Igår så var vi några stallisar som var emd på en visningskurs som Börje höll i. Han har vart premieringsdomare i en himla massa år så han kan sin sak, och är även delägare i Corinn. Jag missade teorin innan när dom gick igenom hur det går till när man visar häst vid hand. Men jag kom lagom till de började ta ut hästarna till paddocken.

Det gick bra för alla och Börje tyckte vi kunde mycket, med mer träning så kommer alla kunna visa häst vid hand superbra.




//Matilda
 

Blev så rädd

Trodde alla bilder från i helgen försvann, jag dog typ men sen hittade jag dem igen och kunde andas ut, phu!!!

Så nu kommer de nya fina bilder under några dagar.

Idag har vi haft hoppträning på morgonen och igår em så var det en visningskurs för Börje. 
För att inte få en megalångt inlägg så gör jag två av visningskursen och hoppträningen. Så sjukt mycket bilder.


//Matilda
 

Nya uppställningsbilder - Miranda


Alla bilder är fotade av Matilda Antonsson ©

//Matilda
 

Nya uppställningsbilder - Fortuna


Alla foton är tagna av Matilda Antonsson ©

//Matilda

Cornelia

Cornelia från Uppsala är här nu i en vecka på lite privat ridläger. Hon brukar alltid vara med oss på sommarens träningsläger men i år ska hon sommarjobba så hon kom ner nu innan istället. Och eftersom Corre är på klassresa och jag tror Izabella är i Spanien? så var det bara jag och Cornelia som red. Vi hoppade och Cornelia hade Tilda medans jag hade Sally. Sally hade nog aldrig hoppat innan för hon fattade inte riktigt i början att man skulle lyfta på benen. Hon tyckte bara det låg massa skräp ivägen. 
Men sen fick vi tjoa lite och peppa henne, då tyckte on det blev jätteroligt och skuttade över hindrena fint :)
Tilda tyckte det var superkul att hoppa, hon är så fin den ponnyn asså och Cornelia red henne jättebra!!!



//Matilda
 


nytt

En idé

Jag har en liten idé om att vi ska skriva varje hästs historia i ett eget inlägg. Jag kan ju inte dem så bra med år och datum mm. Men antingen får Linda skriva dom eller så får jag försöka få ihop något ändå.

Hur låter det? 
 
//Matilda
 
 

Träning för Marianne

Igår kväll efter lektionenerna packade Linda Fortuna i trailern och drog iväg till Rotans rishus för att träna för Marianne. Jag red ju Fortuna för 1-2 veckor sedan och såg henne bara för en vecka sedan, men OJ vad hon har blivit fin!!!
För tre månader sedan eller ännu värre innan hon hade föl så kunde man sitta 10 minuter utan att hon ville gå framåt, hon var ganska lite riden innan hon kom till Linda, och det var exakt tre år sedan idag!!

 
 



Hade Fortuna bestämt sig att hon inte ville gå på spåret på banan gjorde hon inte det och ville hon inte gå först ute i skogen gjorde hon inte det heller om man inte ville ta världens diskussion med henne. Innan hon kom till Linda var hon endast riden i rumpan på en annan haflinger, och så har det vart för oss hela tiden innan nu också. Miranda som inte är haflinger, hennes sällskap dög inte för att gå i rumpan på och komma ut, det var bara haflingerrumpa som dög att gå efter. Men vi har ju självklart viljat ha henne fullt ridbar själv. Så Linda har tränat med henne i en himla massa men det är inte förens nu som allt släpper.

Sedan vi flytten till hafsten så har Linda tränat massor med Fortuna och sen lyckades ju Fortuna bli dräktig också som hon inte har kunnat bli innan, då stannade ju träningen upp och hon har tagit det lugnt i ca ett år. Inte för att hon har gått speciellt hårt innan och hon har ju fått massor av vilor tidigare med. Men att få ett föl gjorde så att hon mognade massor och att ta det superlugnt den perioden har verkligen gjort underverk. När hon sattes igång igen var hon samma bitch, vägrade gå, rädd för saker man inte borde vara rädd för t.ex. stenar och träd medans fladdrande plast och paraplyer gick hur bra som helst (det är ju helt normalt enligt Fortuna). Men sedan Linda inte har Acce eller någon annan hingst/häst hos sig på tillridning och träning så kunde Linda lägga 100% fokus på sin egna stjärna Fortuna, hon har helt fantastiska gångarter och är så läcker, det har vi vetat hela tiden men hon har ju inte vart speciellt ridbar. Så massor av timmar på Fortuna, med tidiga morgonträningar i ösregn och snöstorm så gick hon igår ett helt otroligt fint träningspass för Marianne, gjorde allt Linda bad om, fanns inte ens en gnutta av gamla Fortuna kvar då. Fin bärig galopp, härliga travökningar och programträning där alla vägar gick att rida perfekt. 

Detta är en sån sjukt stor sak som inte går att beskriva. Jag har bara vart borta över helgen, dvs inte sett Fortuna på en vecka men under den veckan har hon tagit ett enormt kliv framåt. Bara för en månad sedan så kunde vi inte drömma om att Linda och Fortuna är anmälda till en dressyrtävling. Det var ju inte ens alla dagar då som Fortuna ville följa hela fyrkantsspåret eller göra en rak snett igenom från K till M och inte landa vid den bokstaven Fortuna ville, typ som C eller B. Men nu är de anmälda till två dressyrtävlingar och det är en sån sjukt stor sak!

Jag var med igår och fotade så här kommer bilderna på fantastiska Fortuna och Linda

 
//Matilda

1 år sedan



//Matilda
 

Körkurs 2014



//Matilda
 

Livstecken från Schweiz

Detta inlägget här egentligen inte till denna bloggen men jag tänkte det kunde vara kul i alla fall. 
Jag är nere i Schweiz just nu och provjobbar på ett hoppstall som showgroom/beridare. 
Helt underbart väder och vackert landskap, samt fina hästar som är väldigt snälla!

//Matilda 

Två bilder (2)

 

Gamla bilder



//Matilda
 
 

Två bilder



//Matilda 
 

Tisdag

Idag har det ju varit två lektioner, båda lektionerna hade teori pågrund av det dåliga vädret. I första gruppen kollade vi först på en film om puts och frisering av häst. När filmen var klar gick vi ut och pysslade om hästarna, vi gjorde knoppar i hästarnas manar och flätade. Jag hade Tilda, Ellen hade Benno, Klara hade Fideli och Filippa hade Maja. Hästarna såg väldigt fina ut när alla var klara. Andra gruppen fick lära sig att sadla och tränsa själva. De fick testa två hästar var, alla var jätteduktiga och det gick väldigt bra.
Här kommer lite bilder av hästarna från idag.









/Alexandra

Hälsning från Beatrice

Här är en hälsning från Beatrice och Josefine uppe i Uppsala. De har det bra och Bea trivs superbra!
Denna bilden fick jag postad på min vägg på fb när jag fyllde år igår. :)



//Matilda

Glömt förlåt!

Shit jag har ju glömt blogga idag och igår. Får skylla på att det vart så sjukt mycket i mitt liv bara de senaste dagarna. Mer om det får ni kanske veta senare. Jag var i alla fall i stallet igår för att hämta mina ridgrejer, då passade jag också på att gosa med hästarna lite och ta lite bilder, dock inte med min kamera utan mobilens kamera fick duga. Dem är i alla fall inte skickade över nätet så dem är inte kassa :)


Minus vår vackra trotjänare som älskar sitt liv här med härliga uteritter och galoppera på banan med barnen, fick sig en liten makeover. Jag tyckte det var precis på tiden.... Så sjukt svårt att klippa rakt, speciellt när manen är lite tjockare. Slarvade bara med detta lite snabbt på 5 minuter. Hade jag vart noggran så hade jag nog fått till det bättre. 


Selfie med häst, ena stunden såhär



Andra hundradelen ser ut såhär


Fina fina "Stampe" Starstruck


Nya blogginlägg kommer inte komma från mig i helgen då jag ska bort, men jag tidsinställer lite bilder med bilder och hoppas på att någon annan kan uppdatera här litegrann.
 
//Matilda
 

Stampe 1 månad

På måndag 4e maj samtidigt som mig fyller Stampe 1 månad (jag fyller dock 19år). Jag har inte tagit några nya bilder på honom på jättelänge, dåligt av mig. Därför har de inte kommit upp så mycket fölbilder. 
Men nästa gång jag är i stallet får jag göra det, laddar upp några gamla istället.



//Matilda

Torsdag 30/4

Som vanligt hänger jag i stallet på torsdagar och rider lektion, Linda blir bara bättre och bättre på att ta kort även om hon säger att den bråkar så blev det några fina bilder. :D

Det blev ett lugnt pass för mig med Sally, hon är inte igång ännu så det var kanske 10-15 minuter trav+galopp och sen skrittade vi resten av passet bara så att hon fick vara med. Vi tror inte hon har gått så mycket med andra hästar på ridbana såhär, så det var nog tankegympa nog att bara vara med när de andra travare runt.  

Annars så var ridlektionen en nyttig lektion, hästar och ryttare var inte riktigt med på samma noter. Ninja ville inte fatta vänster galopp med Corre så de fastnade lite i en bubbla men lyckades lösa det lite mot slutet. Annars såg Ninja riktigt fin ut. Izabella började med Jusette som var fräsh i tisdags när vi red ut men idag såg hon lite stel ut i bakbenet igen (hon har haft hovböld) så Bella fick snabbt byta till Benno, och de ville inte riktigt samma i början heller men sen blev Benno riktigt fin! Pernillas Meg har också blivit riktigt fin men utmanar stödet i handen lite med att dra ner huvudet och vara jobbig, hon orkar bära sig i en normal form men drygar ändå mot handen lite när det blir jobbigare. Men även hon blev fin på slutet, det tar ju en stund att värma den stora kroppen och därför brukar Pernilla skritta ut ca 15-20 minuter innan så Meg kommer igång och då jobbar hon på mycket bättre på lektionen.



//Matilda
 
RSS 2.0