Spanska ridskolan

Här kommer lite bilder från Lindas mobil när hon vad på showen i Malmö. De fick dessutom gå backstage och kolla in hästarna och stallen, för att han som är med på en av bilderna är uppfödare av Wilco (om jag inte fattat fel) som Ida har, så de känner varandra.
 

23/4-14



Här kommer lite bilder på fölen :)














Och så är även jag och Anna med på några bilder, Anna va här och hälsade på och red med ut en sväng här om veckan. Mys!







Vad ska jag blogga om

Är det något speciellt ni läsare vill läsa om?
En bättre presentation av någon häst?
Mer bilder?
Något annat om stallet och gården?
Något som skiljer sig från vardagen som jag annars bara skriver om :)

Vakta gården

I fredags tog jag moppen första gången för i år till Linda, riktigt skönt att kunna köra dit själv och inte behöva passa på bussar... Men om exakt en vecka fyller jag ju 18år!! Och då ska jag ju ta körkort, så jag får hoppas att jag har pluggat tillräckligt för att inte kugga på proven. 
Men nog om mig nu...

På fredagen så hämtade jag upp Corre vid bussen med moppen och sen så fixade vi stallet. Jag tog en snabb sväng till Rotan oxå och köpte lite taco saker. Sedan red vi ut en sväng, vi tänkte rida ut en kortis och sen rida lite
på banan. Men det var så fint väder och hästarna och vi tyckte det var roligare ute så vi tog en längre runda istället.

Sen så hade Carla mycket överskottsenergi i hagen och sprang och bet lite på dem andra i hagen så de skulle busa med henne, men det ville ingen så vi tog ut henne till paddocken och där fick hon springa av sig och löshoppa lite. Jag försökte ta kort men kamerans batteri tog slut, så det blev bara 2 hyfsade bilder... 

Sen tog vi ut Fideli också. Hon brukar ha minst lika mkt energi om Carla, men idag var hon inte så pigg så hon fick springa lite men sen så släppte vi ut henne i hagen igen. Då gick jag och Corre in och fixade tacos och innan vi skulle äta så började det bli mörkt så då tog vi in hästarna. Men shettisarna, Anton, Bianca och Ninja fick sova ute. Första natten för i år. Shettisarna har dock sovit ute alla fina dagar sedan Fortuna fölade, de njuter så över att få vara ute! 

Sen på lördagen så kom Linda hem vid ca 11, och sen skulle hon iväg igen vid 13 till Malmö och kolla på en show i Malmö Arena på spanska ridskolan. 
Jag och Corre stannade till 15 och lunchfodrade innan vi åkte hem. Men på dagen så var vi båda för trötta för att rida så vi tog oss an shettisarna och borstade bort "lite" päls... Miramis fällde hur mkt som hellst, och han var jättevarm för det var ju typ 25 grader igår. Så jag tog in han och testade klippmaskinen. Den har inte fungerat det senaste för skären är slöa. Men då gick det att klippa, så jag klippte han på halsen och han tyckte det var superskönt!!! Det blev väl inte jättesnyggt och jämt, men han blev av med pälsen i alla fall och det var det som var meningen.
Dock tog jag inga bilder på han men det kommer väl upp här så småning om. :)

Idag ska det vara barnkalas på gården i det fina vädret. Själv sitter jag hemma och ska plugga matte snart när min pappa kommer hem... Låter mycket roligare att vara på gården men skolan måste man fixa oxå. 


//Matilda

Dålig bloggning

Hej!
Jag har lite nya bilder och så att bjuda på men fixar det imorgon, nu är jag för trött och i helgen fanns ingen tid. Men det kommer det kommer. Sen kan jag inte mobilblogga "live" heller för min telefon har gått sönder så nu har jag en annan gammal sak ;)

//Matilda

Corinn

Här kommer en bild på Corinn som jag lånat av Maja Erlandsson (http://wildpieces.blogg.se/
Hon är ju hos Ida på betäckning och kommer hem till oss när hon är färdigbetäckt och ultraljudad. Maja har ju sin haflinger Cherry uppstallad hos Ida, så där kan det dyka upp små uppdateringar om henne oxå om det är någon som är nyfiken.


//Matilda

 

Kaninerna

Våra kaniner heter Benjamin och Chippo. 
Jag tror att den med liggande öron heter Chippo och den med stående öron heter Benjamin. Men jag är inte helt säker... Frågar Linda det ungefär varje dag men kan aldrig lära mig...

Trim i paddocken

Och för att bryta lite mitt bland alla fölbilder så kommer här lite bilder när jag och Anna trimmade i paddocken i lördags. :)

 
 
 
 
 
 

Walle, Waldemar och Wictor

 
 
 
 
 
 

Fölisarna idag









Riktiga gosisar!
Det är verkligen något speciellt med just föl, eller inte bara föl. Utan alla djur"bäbisar", dom är ju så otroligt söta och nyfikna och goa. Man blir ju helt förälskad i dom, kan sitta och bara kolla på dom i flera timmar när dom skuttar runt och håller på. Man önskar de aldrig skulle växa upp, haha.
//idag kom även jag (Linn) ner till Orust, första gången jag såg fölena, inte konstigt jag blev förälskad. Kärlek i första ögonkastet, ja , jo så var det.

Helgen

Hejsan!
Jga är för trött för att kunna skriva ihop något bra, men i helgen har vi haft ridlekis och så var våran hovslagare iväg på Pay and Jump igår som jag, Linda och Karin åkte med och hjälpte till. Hon hoppade två felfria rundor och här kommer lite bilder.




Vi var oxå iväg på ponnyridning någonstans i bokenäs som jag inte vet vad det heter, men vi påskpyntade i alla fall hästarna med fjädrar och så hade vi med oss hönor och kaninerna med.

 
 

Ny ridväg

Det verkar som Linda har hittat en ny ridväg och en ny fin strand som vi frå rida på under sommaren. Campingens strand får vi inte rida på nu under sommarperioden för där ska ju campingens gäster vara. 

 

Grönbete

Idag fick fölisarna gå ut på stora hagen och lära sig vad elstaket är, tror alla fölungar fick sig varsin stöt av staketet så nu håller de sig förhoppningsvis på avstånd. :)
 
 

Måndag 15/4

På måndagen vaknade vi kanske lite sent, vi var trötta efter helgen. Men direkt när vi vaknade så morgonfodrade i hagarna och släppte ut hästarna, sen släppte ut fölen och sen käkade vi frukost. 
Innan Linda var tvungen att åka till jobbet packade vi ur transporten och mockade ur den, sen packade vi in lite av Pernillas hinder som vi har lånat. Men det behöver vi ju inte längre för nu har vi ju egna :)

När Linda hade åkt var det bara jag och Tove kvar på gården, vi tog och mockade ur ordentligt i stonas boxar så det blev torrt och fräsht när de kommer in med sina föl. Det tog jättelång tid för det var mycket att slänga ut men det blev bra sedan. 

Linda kom hem från jobbet runt 3 och kl 5 skulle det vara en ridgrupp. De fick rida ut eftersom fölen var i paddocken och det var så fint väder. När de red ut så borstade jag Miranda som hade hittat det blötaste och lerugaste stället i hela hagen att rulla sig i. Hon hade som en pansarsköld över hela sig med introkad lera.... Man såg inte att hon egentligen är brun...

Så jag stog och borstade på henne i säkert 2 timmar, ända tills hon blänkte igen och när vi släppte ut henne igår fick hon ha regntäcke på sig :P
 


Sen finns det inte så mycket mer att skriva om, vi gjorde stallet, släppte in hästarna, kvällsfodrade, käkade kvällsmat och gick till sängs. 

//Matilda

Söndag 13/4

Söndag morgon, vi vaknade och sen var det frukost hos Idas föräldrar. Men innan vi gick för att äta frukost så släppte vi ut Corinn och hennes gamla vän Etilly, de är uppvuxna och tillsammans och de återförenades som om de aldrig vart ifrån varandra. De hälsade inte ens, de bara sprang runt i hagen och hälsade på de som stog i hagen brevid. 
Efter frukost tog vi oss en tur på Idas islandshästar, jag har ridit islänning 1 gång innnan men då var jag inte mer än 10år.. Det var superroligt att rida islänning och min hette Fidde. Han var 11 år och 147 i mkh. En riktigt pigg herre som var duktig på att tölta. 

När vi kom tillbaka från ridturen på de fantastiska skogs ocg grusvägarna som fanns så tog vi kaffe och åt lunch innan vi började packa ihop oss för att åka hem. 

Hemresan tog lite längre tid än vad det vanligtvis gör, för först skulle vi lämna Johanna hos sin bil i Mullsjö och sen tog vi riktning mot Hökerum där vi hämtade HINDER!! som vi köpt på hastnet. 6 st hinderstöd och 4 bommar. Dock hade vi lite bommar sedan innan. Inte sånna fina perfekta men de vi har som är jämnast ska vi måla senare, och de andra ska vi bygga teränghinder av på ängen. 

När vi svängde in till Hökerum såg vi 5 älgar och 2 rådjur, det var ganska coolt för älgarna var kanske 10 m från bilen.

Men efter vi lämnat Häkerum så åkte vi hem, och vi var hemma runt 23, då var det bums i säng och sova

 
 
//Matilda

Lördag 12/4 och Visningsdag

Lördag morgon stog väckarklockan på 05,45. Frukosten var bokad till kl 07.00 och vi skulle vara i stallet på Axevalla vid 07.30. 
Vi blev lite sena till stallet men det gick bra endå. Ida hade vart där uppe tidigare och morgonfodrat våra hästar. 

Kl 08 så mötte jag upp Elin Dahlström (blogg: http://livetsomelin.se/) som skulle lämna vår tillökning till stallet, Corinn!
 Corinn är ett haflingersto född 2009 och är 148 cm i mkh. Det kommer ett eget inlägg om henne senare!
Linda hade fixat så vi fick låna en box till Corinn av Bo Hellkvist. Bo är en travtränare och travkusk som har ett travstall på Axevalla och Linda har jobbat för honom förr.

Sedan rullade dagen på i ett rasande tempo, först var Liz. Steinfries bruksprov som gick superbra. Han fick 8 or rakt igenom, och därmed dagens högst bedömda ridprov!!

Efter det var det veterinärbesiktning av alla hästar vi hade med oss efter varann. 

Näst i programmet var det visning för hand av Wix. Det gick superbra och han fick 77998=40 poäng, som han även fick förra året. Dock var inte raden densamma men det var i alla fall samma poäng. 
Han var jättesnäll att visa för hand, l
yssnade bra framåt och tillbaka. 
 Jag tyckte det var jättekul att visa och det vill jag göra fler gånger!

Direkt efter Wix så var det Liz. Steinfries och Acilliano BE som skulle visas. Ida visade Steinfries och Linda visade Acce. 
Liz.Steinfries fick 99779=41p och det var kanske inte riktigt vad vi förväntat oss. En 7:a på skritten, som är hans bästa gångart och som han tidigare har fått 9,5 på i Tyskland. De kunde inte heller godkänna honom helt för de behövde röntgenplåtar på hans bakknä som ett sto har sparkat honom på under betäckning....
Men han gjorde i alla fall dagens högst bedömda ridprov och det var vi jätteglada för!!!
Linda gillade Steinfries massor, han var mycket trevlig i all hantering och i ridningen, sen är han riktigt snygg och har superfina gångarter!!! 
Ida Wöllecke har gjort ett superjobb som har lyckats leasa honom till Sverige!!!

Acilliano BE fick bättre poäng på exteriören, det gick helt fantastiskt bra, Linda fick kämpa för att kunna visa honom från sin bästa sida, för han var uppjagad och brötig över alla hingstar som var på plats. Han som annars alltid är så lätthanterlig och genomsnäll. Resultatraden blev 109888=43 poäng! Den första haflingerhingsten i Sverige med en 10:a på typen och den högst avelsvärderade hingsten tillsammans med Wilco 26. 
 Sen gick bruksprovet sämre, han ville inte stå stilla och gjorde inte sitt bästa för att samarbeta.Han hade svårt att lugna ner sig men fick 77687 och en 8 på galoppen. Så godkänd blev han i alla fall.

När vi åkte ifrån Axevalla så hade vi en hingst med högst bedömda ridprov och en med högst bedömda exteriör!!!
Inte dåligt!!
Dessutom hade vi med oss vår nya fina haflinger som ska få Liz.Steinfries som pojkvän, och förhoppningsvis ett fint föl nästa år.

Vi åkte hem till Ida efter allt var klart på Axevalla för att lämna Corinn och övernatta. 
Väl nere så bjöd de på supergod middag och sen kom Karin som också övernattade hos Ida. 


De tre översta bilderna har jag lånat av Maja Erlandsson som har tagit bilderna (http://wildpieces.blogg.se/)
 





//Matilda
 

Tidsinställda

Nu har jag gjort två tidsinställda inlägg om Lördagen och Söndagen. De kommmer upp uner em och kvällen. Sen kommer det upp inlägg imorgon om dagen idag!

Fredag 11/4

Nu sitter jag hemma framför datorn och har gått igenom ca hälften av bilderna från helgen. 
Skulle egentligen åkt hem igår kväll men jag orkade inte då, så jag åkte hem nu i morse när Linda körde till jobbet.

Tänkte skriva olika inlägg för de olika dagarna, annars hade det blivit ett superlångt och det blir bara jobbigt att läsa.

Men i Fredags så åkte jag ifrån skolan lite tidigare och så hämtade Glenn mig vid Rotan. Framme i stallet började jag packa ridsaker som jag skulle ha med mig. Kan ju säga att det var inte lite packning jag och Linda lyckades få med oss.... Jag hade en gigantisk sportbag med icke hästkläder och en Newbodykasse med hästkläder. Sen hade jag en fullproppad handväska oxå...

Men när jag packat allt jag skulle ha, och tvättat mina vita ridbyxor på snabbtvätt, så mockade jag ur hos stona med föl som stog inne. Sen lunchade jag alla hästar och sen tog jag och Anna in Acce, för hon skulle rikta några skor som vi tog med oss ifall han skulle tappa en när han visades lös. 

Sen en timme efter jag kom till stallet så slutade Linda jobbet och vi duschade Acces man och svans inför avfärd. Det blev lite stressigt och vi var lite sena som vanligt men vi kom fram till Skara i tid. Lastningen och körningen till Skara gick helt utan problem. När vi var framme så sadlade vi honom direkt och gick med Acce och Steinfries till det stora ridhuset på Axevalla. Där red linda lite på båda hästarna och det gick bra, Maja Erlandsson (blogg: http://wildpieces.blogg.se/) fotograferade och fick en massa fina bilder som jag lägger upp sist i inlägget. 
Jag fotograferade lite också, men har inte riktigt lika bra kamera och är inte lika duktig, så jag fick inte så bra bilder.

När Linda ridit klart så tränade vi på att visa dem för hand också. Jag övade med Wix och det gick jättebra. Fick springa fortare än vad jag först trodde, för han har riktig stor och luftig trav! 

Sen fixade vi lite vid hyrboxarna och packade upp allt som vi skulle ha, gav hästarna en tuss hö och sen åkte vi till hotellet, packade upp och gick ner för att äta. 
Maten var riktigt god men servicen var inte den bästa, tror servitören var ny för han fipplade med allt och glömde massa som vi fick påminna honom om hela tiden.  Efter maten åkte jag och Maja med Ida tillbaka till Axevalla för att ge våra hästar kvällshö. När vi kom tillbaka smörjde jag Acces träns och mina stövlar, Linda blingade sin hjälm och smörjde sina stövlar. Sen gick vi och la oss, jag somnade så fort huvudet landade på kudden.

De fyra nedanstådende bildena är lånade och fotade av Maja Erlandsson på http://wildpieces.blogg.se/ !


//Matilda
 

Rullning hemåt

Nu är vi påväg hemåt, i Mullsjö ska vi lämna Johanna hos sin bil som vi lämnade där under natten. Eftersom de tog ett spontant beslut att följa med ner till Ida och lämna vårt nya sto för betäckning.
Idag då så har vi ridit ut en sväng med Ida på hennes fina islandshästar. Karin tog en sväng till oss hos Ida igår oxå, så hon red oxå med ut på Acce.
Men nu har vi lämnat Acce för han ska betäcka och vi åker hem med tom trailer.
Dock kommer den lastas full när vi svänger förbi Hökerum på vägen hem......



























Installerade och redo för sängen

Nu har vi vart igång hela dagen och Linda har ridit och sprungit med Acilliano och Liz Steinfries. Jag sprang lite med Wix också. Sedan fick alla bada och sen fick de mat och så åkte vi till hotellet för att packa in väskor och äta vi med. Maten var god men det tog en väldans tid innan den kom.... Efter maten så åkte vi tillbaka och kvällsfodrade, nu har jag och Linda smörjt stövlar och träns så det blänker imorgon.














Snart framme!!!!

Acilliano var supersnäll att lasta och har stått stilla hela vägen!




Hingstarna

Här är bilder på hingstarna vi ska visa!

(bilden lånad av http://ekbackenshaflinger.webs.com/wix.htm)
Detta är Wix 37, han är son till Wilco 26 som Linda hade hemma förra våren.
Wix visade Linda förra året och red ridprov på. Hans poäng blev 8-7-9-8-8=40p.Galopp 9. Och sen gjorde han Dagens bästa ridprov då endast riden ca 20 gånger och visades under ny ryttare. På ridprovet fick han 8-8-8-8=32. Och eftersom han blev godkänd hingst då, så behöver han inte göra bruksprovet utan han ska bara visas för hand, och det är jag som ska visa honom eftersom Linda kommer ha fullt upp med de andra två.

 
Sen har vi Liz.Steinfries 435/T.
Honom ska Linda visa och rida bruksprov på, en riktigt snygg hingst som Ida hyr och han ska tillbaka i Augusti för att göra sina 30 dagarstester i Ebbs om jag inte fattat fel. Men innan han åker hem kommer han vara tillgänglig för betäcknig hos Ida.


(bilderna på Acilliano BE och Liz. Steinfries 435/T har jag lånat av Ida Wöllecke, och vi har tillåtelse att använda bilderna)
 Och sen är det ju fina Acilliano BE som Linda ska visa och göra bruksprov på.
Han ska däremot stanna kvar i Sverige och stå hos Ida för att betäcka. Sedan efter betäckningssäsongen så får vi se vad som händer. Om han kommer upp hit igen och blir tävlad eller åker hem till Tyskland.

//Matilda

3 dagar kvar!

På fredag drar vi till Axvalla på hingstpremiering!! Jag tycker det ska bli superroligt att gå på det och jag ska eventuellt visa en av hingstarna. Spännande!!!

Bild på Linda och Acce som rider fram inför Marianne träning i fredags på Lysekil.


//Matilda
 

Finaste grannarna!

Linda måste ju ha världens finaste grannar!!
De har hjälpt till den senste tiden att ta ett pass på natten att fölvaka och kolla om det var på gång med fölning och dem har fixat tårtkalas för oss med superfina tårtor!!

Tack så jättemycket Glenn och Pernilla ni är underbara!!
 
 
//Matilda

Wictory

kommer Fortunas föl heta. Det har en liten mening för innan har hon inte kunnat bli dräktig, men det löste hon fint själv..
 

Föl nr 3

Inatt lite innan tolv fölade Fortuna. Ett till hingstföl blev det så nu har vi triss i hingstar, och vi behöver ytterligare ett namn på W. Men jag tror redan Linda har spånat in på ett namn. ä


Trist bara att det ösregnar ute så de inte kan gå ut. Men jag tror det skulle vara uppehåll imorgon.
Nu kan äntligen Linda få sova igen om det inte blir komplikationer med denna fölisen, men det hoppas vi att det inte blir.
Sen så kan vi åka lugna till Skara på hingstvusning och veta att allt är bra hemma, och inget sto fölar.

//Matilda

Fideli och Maja

Igår löshoppade vi Fideli, Maja, Bianca och Anton. Jag tog lite kort på Fideli och Maja men det lev inte så bra bilder för vädret var kasst...
 

Fult smeknamn

Åsnan och Walle, ser ni vem som är vem?

Ihopsläpp

Numera går Walentino, WaldemarÅsna, Jusette och Bea tillsammans på ridbanan. Ihopsläppet var inget vidare drag i. Bea och Jusette hälsade på varandra och verkade nöjda med att gå tillsammans igen. Walle och Waldemar blev helt chokade typ och bara " hjäälp det finns en till som ser ut som jag...!?!?!" och så sprang dem runt runt sina mammor som bara stog och åt. Men ännu har de inte riktigt vågat hälsa på varandra eller leka. Men det kommer väl så smånig om, de var på god väg idag. Waldemar hittade höpåsen vi lagt precis utanför staketet och drog in den och bet och sparkade på den. Sedan gick han tillbaka till sin Bea och åt lite, och då kollade Walle in påsen och sen kom Waldemar närmare men insåg en att Walle stog där och då blev båda rädda och sprang tillbaka.... 
Det ska bli så roligt sen när dem börjar leka och fotografera det. Nu har jag bara massa mobilbilder på dem men det får duga! :)

Jusette och Walentino närmast


Waldemar närmast


Waldemar


Walentino och Jusette närmast


Walentino


Waldemar aka Åsnan
 
Walentino


Walentino


Walentino


Walentino


Waldemar
 
 

Katt bilder

Här kommer tre bilder på katterna Bertil, Stig och Sture
 
 
 
 
 
 
 
 

Walentino



 
 
 
 
 
 
 
 
 
//Matilda

Hemma!

Då var  Beatrice och "Waldemar" hemma igen, så skönt att alla boxar är fulla!! Det känns så tomt när det är en som står öppen...
De var så glada över att vara hemma och lastningen gick felfritt. Bea sprang på trailern och lilla W sov hela vägen hem. När vi var hemma fick dem stå inne i någon timme och sen fick dem komma ut en kortis på ridbanan och springa av sig. De har ju vart stilla på sjukhuset, så båda hade massor av spring i benen. 

 


//Matilda
 

Påväg hem

Nu är Bea och bäbis lastade i trailern och vi är påväg hem. Lilla W hade charmat hela veterinärkliniken och alla hade vart och kollat på honom. Han var årets första föl som de hade fått in.
Men nu är det skönt att ha med de hem,  de var så sorgligt varje gång man gick förbi deras box och den var tom hemma.


On the road

Nu är vi påväg till skara djursjukhus för att hämta Bea och fölisen. Äntligen verkar han vara bra igen!! :)




//Matilda 

Skara Hästsjukhus

Efter att lilla "Waldermar" till och från haft kolik under ett dygn tog jag beslutet att köra Beatrice och hennes son till Skara hästsjukhus för bästa vård. Han har troligtvis inte fått ut tarmbecket (mekonium) som gett förstoppning. När jag i natt lämnade dom så var han vid gott mod efter transporten! Han fick kramplösande, dropp och lavemang så jag hoppas han snart får komma hem igen♥
Stort tack till Helen Andersson som ställde upp att köra mig och hästar! Tack Eva Karnell som så snällt tog nattvaket på högdräktiga Fortuna! Tack mamma Kerstin Stångberg som mötte upp och stöttade och ordnade med kaffe! Ni är guld värda
 
 

//Linda
RSS 2.0